14 de novembre 2012

BLANCA BARDIERA, la bruixa

Ir a descargar


La Blanca és una dona gascona (Sud de França) que té més de quaranta anys. Està casada amb un jornaler, en Joan Bardier, de qui va prendre el cognom.  Ella treballava també com a jornalera però guanyava menys diners  per ser dona. També treballava com a minyona  o fent la bugada a alguna casa. Sovint havia de demanar lleixiu o foc a les seves veïnes perquè no tenia diners per comprar-ne.

Algun cop va creuar males paraules amb algun veí, sobretot , amb la família dels Macià que curiosament eren amics seus abans. Com la majoria de les dones d’aquella època coneixia algunes receptes per alleujar certs malestars i algun cop va ajudar a veïns com en Joan Font, a qui, desgraciadament feia poc que se li havien mort dos fills de menys de dues setmanes de vida.

La Blanca és dona, immigrant, vella per l’època, tendeix als enfrontaments i té uns enemics a la comunitat, els Macià. A l’Edat Moderna tots aquests factors es traduïen en una cosa: La Blanca era BRUIXA.

El 27 de novembre de 1578 comencen les indagacions per trobar proves contra ella i el 28 l’empresonen a la  torre de la presó de Sant Feliu, que s’ubicava on actualment hi ha el Cinebaix.Si voleu conèixer més a fons l’experiència que va patir la Blanca podeu venir a la nostra ruta “Un tast de Sant Feliu” on la coneixerem a ella i d’altres personatges igual d’interessants i foscos.

També tenim la sort de tenir un llibre dedicat a ella a on podem trobar el procès judicial transcrit

GRAS MERCÈ. Bruixes de Sant Feliu de Llobregat del procés de Blanca Bardiera.Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada