24 de març 2014

El Monestir de Valldonzella

El Monestir de Valldonzella. Monges terratinents al Baix Llobregat.

Aquest dijous 20 de febrer de 2014, a les 19:30 de la tarda, va tenir lloc a l’Ateneu Santfeliuenc una xerrada sobre el monestir de Valldonzella. La conferència ens va desvetllar informació sobre les propietats que tenia aquesta comunitat religiosa a la comarca i la gestió que en feien.

El monestir tenia en propietat moltes finques que sovint venien donades per les mateixes religioses, ja que es tractava de la seva dot. En el cas de Valldonzella la Vella (l’actual Torre de Santa Margarida, molt a prop de Sant Feliu) eren les terres on es va originar la comunitat.

Dels seus orígens com a comunitat religiosa femenina, del seu paper de terratinents a la comarca i del caràcter “guerrer” d’aquestes monges en alguns episodis de la seva història és del que ens van parlar els conferenciants i autors d’un llibre sobre la comunitat cistercenca: Antoni Albacete i Margarida Güell.

Vam descobrir, per exemple, que als seus inicis, al segle XII, eren una comunitat de monges que buscaven la solitud de Collserola per viure la seva espiritualitat. Que més endavant, ja situades a Barcelona, cobraven els impostos principalment en ordi o que exercien de veritables senyores feudals a la Pobla Aldovina, a l’actual Sant Boi de Llobregat, tot controlant
els serveis bàsics com el forn, el molí i la carnisseria i que, fins i tot, tenien presó.

Un aspecte molt destacable de la xerrada és què el discurs va girar al voltant de la documentació històrica amb què han treballat els autors. Les fonts d’on sortia la informació que ens donaven els conferenciants sempre estaven presents i el mètode d’anàlisi d’aquestes també. Des d’Arrels Locals valorem molt positivament aquest factor ja que considerem les fonts històriques un element importantíssim i, a més a més, ens agrada que es doni a conèixer el mètode d’investigació històrica que hi ha al darrere d’una publicació.

Des d’Arrels Locals us recomanem aquestes xerrades per conèixer una mica millor el nostre patrimoni i si voleu saber més sobre la interessant història d’aquesta comunitat religiosa:

ALBACETE i GASCÓN, A; GÜELL i BARÓ, M; El reial monestir de Santa Maria de Valldonzella

(117-1922). Biblioteca Abat Oliba. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona, 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada