23 d’abril 2014

Sant Jordi 2014

Des de l'equip d'Arrels Locals us volem fer una petita recomanació de llibres per Sant Jordi 2014, potser no són els més venuts, ni de grans autors, però són llibres que ens interessen, llibres que parlen d'història, de fets històrics o de personatges.
 
 
  
 
 
"Els ambaixadors" d'Albert Villaró
 
Any 1949. Catalunya és independent des dels Fets d’Octubre de 1934 i es refà de la invasió nazi. A l’Espanya tenebrosa del dictador Sanjurjo, un grup d’espies a la reserva, encapçalats pel mític mossèn Farràs, intenten desactivar l’amenaça sorda que posa en perill la supervivència de la jove República Catalana.

"Operació Caramel" d'Ian Mc Ewan
És l’any 1972 i la guerra freda està en plena efervescència. L’agència d’intel·ligència britànica s’ha entestat a manipular les converses culturals finançant autors amb idees polítiques afins a les del govern. Aquesta operació serà batejada com a Operació Caramel.
La Serena Frome, una estudiant de Cambridge brillant i d’una gran bellesa, és la candidata ideal per infiltrar-se dins del cercle de Tom Haley, una jove promesa literària. Lectora compulsiva de novel·les, primer s’enamorarà de les seves històries. I, a poc a poc, començarà a interessar-se per l’home...
Però quant de temps podrà mantenir la seva vida encoberta? I, en realitat, qui s’està inventant a qui? Per contestar aquestes preguntes, la Serena haurà d’abandonar la primera regla de l’espionatge: no et refiïs mai de ningú.
"Set dies de Gràcia" de Carla Gràcia Mercadé
 
El context de la història és la revolta de les Quintes, quan el poble va lluitar contra les lleves ordenades pel general Prim. Les quintes eren el sistema de reclutament militar que posava a sorteig els homes del poble per anar a la guerra. Al mes d’abril de 1870, quan el general Prim va anunciar una nova lleva, Barcelona va alçar-se en barricades i enfrontaments al carrer. La Vila de Gràcia va ser el principal bastió de la resistència i una dona, segons explica la llegenda, es va convertir en la veu del poble: es va passar tres dies tocant les campanes de la torre del Rellotge per mantenir viva la lluita. A partir d’aquests fets històrics, el llibre de Carla Gràcia ens presenta la Marianna, els seus secrets, la seva passió i la recerca de la llibertat en el marc de la guerra dels set dies.
"115 dies a l'Ebre, El sacrifici de la Lleva del Biberó" d'Assumpta Montella i Carlos 
 
La historiadora documenta a '115 dies a l'Ebre' una de les batalles més sagnants de la Guerra Civil a partir de testimonis inèdits i precisions històriques. El llibre descriu detalladament el dia a dia de la batalla i recull les pors, les angoixes i els ideals dels joves que hi van combatre. 
"Northumbria" de Bernard Cornwell.
 
La tranquil·litat de l'Anglaterra del segle VIII d.C. es veu torbada per l'arribada de les hordes paganes del Nord que saquegen i cremen tot el que troben. El jove saxó Uther haurà de sobreviure en aquest món hostil.
 
"Contra un ignorant que comprava molts llibres" Llucià de Samòsata.
 
Escrit al segle II d.C. esdevé una àcida crítica contra la voluntat de l'home d'aparentar ser un Intel·lectual simplement per tenir una bina biblioteca però sense haver-ne tret profit.
 
 

ENRIQUIETA MARTÍ, personatge si més no curiós.

"El cielo bajo los pies" de l'Elsa Plaza.
La primera novel·la que vam llegir sobre aquest personatge, si més no, captivador.
Per primera vegada vam veure què se'n diu i què se'n pot fer de la història d'una vida i com els rumors i la gent poden convertir algú en un vampir.

"Desmontando el caso de la vampira del Raval" de l'Elsa Plaza.
Novel·la històrica que recull moltes dades extretes de l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, a Sant Feliu, per desmontar totes les "històries" que es van arribar a dir de la vampira del Raval.

"La mala dona" de Marc Pastor
Una novel·la que explica d'una manera diferent la historia i vida de l'Enriqueta Martí, la vampira del Raval que va nèixer a Sant Feliu de Llobregat, al carrer Falguera.
 
 
Bona DIADA de SANT JORDI!!
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada