05 de maig 2014

El cas de l'Enriqueta Martí a Sant FeliuL’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, el Centre d’Estudis Comarcals i el Programa de la Dona de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, amb la col·laboració d’Arrels Locals i del Consell de les Dones us oferim un seguit d’activitats entorn a l’obra recentment publicada per Elsa Plaza Desmontado el caso de la Vampira del Raval. Missogínia y clasismo en la Barcelona modernista 

El llibre és un assaig sobre el cas d’Enriqueta Martí, coneguda amb el sobrenom de “La Vampira del Raval”. L’Enriqueta, filla de Sant Feliu de Llobregat, va protagonitzar una de les llegendes barcelonines més controvertides dels últims cent anys. Va ser acusada de prostituta, de lladre de nens, assassina, bruixa i proxeneta. Fins i tot es va dir que fabricava ungüents amb les vísceres i els ossos de les víctimes. La seva història va commocionar la Barcelona de 1912.

L’autora del llibre, Elsa Plaza, ha fet una tasca ingent de recerca de dades sobre aquest personatge en diversos arxius i biblioteques, entre els que s’hi compta l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, que conserva documentació sobre la seva infantesa. En el llibre, Elsa Plaza va més enllà de les anècdotes i dels detalls morbosos d’aquesta història i, des d’una perspectiva feminista i de classe, ens mostra l’altra cara de la Barcelona modernista i burgesa, la de la pobresa i la marginació, i proporciona dades sobre els primers anys de la vida d’Enriqueta Martí a Sant Feliu de Llobregat.

També, a través d’una conferència de l’historiador Agustí G. Larios ens aproximarem a les últimes recerques sobre aquest període del passat de Sant Feliu de Llobregat. I, per fer més viva la història, trepitjarem els escenaris de la vida d’Enriqueta a través d’ itineraris a  Barcelona i Sant Feliu de Llobregat.

Un cop més, us oferim l’oportunitat de dialogar amb l’autora i l’autor de recerques per conèixer com es construeix el coneixement de la història de la ciutat.
File:Enriqueta Martí.jpg
Activitats

Dijous 15 de maig, al Centre Cívic Mas Lluí (c/ Estelí, núm.10), a les 19 h

·         Conferència: El cas d’Enriqueta Martí, pobresa i la marginació a la Barcelona de principis del segle XX i presentació del llibre Desmontado el caso de la Vampira del Raval, a càrrec d’Elsa Plaza.

·         Lectura de textos vinculats a Enriqueta Martí, a càrrec del Consell Municipal de les Dones de Sant Feliu de Llobregat.  

Dijous 22 de maig, al Centre Cívic Mas Lluí (c/ Estelí, núm.10), a les 19 h

·         Conferència: Hi va haver violència sociopolítica en el Sant Feliu de principis del segle XX?, a càrrec d’Agustí G. Larios, presentat per Mercè Renom.

·         Lectura de textos vinculats a les dones santfeliuenques de principis del segle XX, a càrrec del Consell Municipal de les Dones de Sant Feliu de Llobregat.  

Diumenge 25 de maig, a les 12 h.

                 ·         Ruta històrica: Ruta pels escenaris santfeliuencs de la vida de l'Enriqueta Martí,  a  càrrec d'Arrels Locals. Punt de trobada: Plaça de la Vila de Sant Feliu. Preu 3 €
Dissabte 31 de maig, a les 17 h.
                 ·         Ruta històrica: Visita guiada pels escenaris de la vida de l'Enriqueta Martí a Barcelona, a càrrec d'Elsa Plaza. Punt de trobada: Plaça Urquinaona, davant l'escultura de Francesc Cambó (Metro L4 Urquinaona, sortida Jonqueres). Preu 3 €
Atenció:
Per a les dues visites guiades les places són limitades i cal fer la reserva prèvia a través del telèfon següent 93.666.67.03
Imatge de l'Enriqueta Martí de la wikipèdia http://es.wikipedia.org/wiki/Enriqueta_Mart%C3%AD

 
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada