12 de maig 2015

SEGUINT L'OLOR DE LA ROSA

Aprofitant les Festes de Primavera us volem proposar una ruta pels espais dedicats a la principal responsable d’aquestes celebracions a la nostra ciutat: La Rosa.
I si parlem de roses a Sant Feliu, és inevitable que aparegui Pere Dot.
 
Us convidem a visitar els indrets de la nostra població que tenen o han tingut a veure amb la vida del roserista de fama mundial i l’Exposició Nacional de Roses. Alhora, us trobareu racons en què admirar una veritable explosió de colors i on us podreu deixar emportar per l'olor de les roses.  

 
 
 
Comencem la ruta allà on va nèixer Pere Dot.

1- El parc de Torreblanca

Pere Dot va nèixer el 1885 a la finca que els marquesos de Monistrol tenien en l’indret on actualment hi ha el Parc Nadal. El pare de Pere, Simó, era el jardiner de la finca i va ser el responsable d’introduir noves tècniques i espècies al jardí. La seva feina el va situar entre els jardiners i horticultors més importants de Catalunya. Quan el Pere tenia 16 anys va aprendre a hibridar roses al laboratori de Joaquim Aldrufeu, un dels primers roseristes de Catalunya i al 1910 va viatjar a París i Bèlgica per ampliar coneixements. Va ser en aquest viatge a França, país amb una gran tradició roserística, on es va decidir a especialitzar-se en la hibridació de roses.  
Uns anys més tard la finca de Torreblanca serà una de les grans productores de roses de Catalunya i en l’actualitat l’associació amics de les Roses té un acord amb el consorci del parc per a utilitzar unes zones per plantar rosers que podreu gaudir si feu la ruta a la primavera.

2- Sol i vent. Roses Dot   

Sol i vent és el nom que rep la finca que va adquirir Pere Dot a l’antic camí de Mas Lluí. Actualment no queda res d’aquesta i tota la zona està urbanitzada però la plaça Pere Dot, propera a on estava l’entrada, ens recorda la seva presència. Si l’ajuntament posterior a la Guerra Civil no haguès decidit dedicar-li l’avinguda que aleshores es començava a urbanitzar a la Marquesa de Castellbell, aquest carrer s’anomenaria Rambla de Pere Dot.
L’entrada a Sol i vent era al costat de la gran casa Villa Victòria continuant el carrer Comte Vilardaga cap amunt.
La casa estava dissenyada per l’important urbanista, dissenyador de jardins i amic personal de Pere Dot, Nicolau Maria Rubió i Tudurí. La importància de Dot al món de la roserística internacional feia que aquesta finca fos visitada per personalitats de la cultura i la política de l’epoca. Fins i tot hi havia rutes turístiques per la zona que entraven a veure el roserar Dot.
Si continuem per la Rambla Marquesa de Castellbell arribem al següent punt de la ruta.

3- El roserar Dot - Camprubí

El Roserar és un parc municipal temàtic dedicat a la rosa que va néixer l’any 1997 amb motiu de la celebració del quarantè aniversari de l’Exposició Nacional de Roses. El Roserar de Dot i de Camprubí va adoptar aquest nom en homenatge a les principals famílies roseristes relacionades amb Sant Feliu. Té 17.000 m2 de superfície i acull 2.000 rosers i més de 400 varietats de roses. A la primavera visitar aquest parc és tota una experiència sensorial de colors i olors i a més, hi ha informació sobre la rosa, la tècnica de la hibridació i els principals roseristes de Sant Feliu.

4- Exposició Nacional de Roses

Aquesta parada engloba diferents punts geogràfics que són les diferents ubicacions que ha tingut l’Exposició Nacional de Roses a la nostra ciutat. La primera exposició de roses no era encara nacional i es va realitzar a l’Ateneu Santfeliuenc l’any 1928. El promotor de la mostra era Pere Dot que ja tenia un lloc rellevant en la roserística internacional amb medalles d’or a París i contactes als Estats Units i a tot el món. El treball de Pere Dot va fer que a Sant Feliu apareguessin altres interessats en la producció de roses i poc a poc aquesta flor es convertia en un símbol identitari de la nostra població.
Amb la Guerra Civil i la posterior Segona Guerra Mundial el món de la roserística s’aturà en general i també a sant Feliu, encara que Pere Dot continuà treballant aquest cop amb les roses en miniatura.
Fins el 1949 no es va recuperar l’exposició de roses però en aquest moment l’ajuntament va cedir l’espai de la Unió Coral per fer-la. La mostra es tornava cada cop més coneguda i el 1957 ja es convertí en Nacional. El 1996 es realitzava a la Plaça de la Vila i a partir del 2006 es fa al Palau Falguera on cada any els santfeliuencs i foranis podem gaudir d’aquest bonic element identitari de la nostra ciutat.
 
En aquest No-Do es pot veure la importànica que començava a tenir l’exposició de Roses de Sant Feliu entre altres coses com el masclisme imperant en l’època.
 
 

 
 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada