25 d’octubre 2012

ERASME DE GÒNIMA, un empresari a Sant Feliu

Ir a descargar



L’Erasme de Gònima va ser l’amo de la finca que actualment és l’escola Bon Salvador. Fou un dels fabricants d’indianes més destacats de la Barcelona de finals del segle XVIII i primeres dècades del XIX.  Tot i que els seus orígens econòmics i socials eren humils, va ascendir a la condició de noble i va arribar a ser una de les persones mes riques de Catalunya.

Va néixer a Moià però la seva família es traslladà a Barcelona i amb 11 anys, va entrar com aprenent a la fàbrica d’indianes dels germans Fèlix i Francesc Magarolas, al carrer Tallers. Les indianes són  manufactures de cotó estampades que s’havien introduït a Europa a finals del segle XVII procedents de l’Índia. Per a estampar-les s’utilitzaven motlles de fusta en comptes de decorar-les manualment.  En pocs anys la producció d’indianes va arribar a ser la indústria dominant de Barcelona. Si voleu saber més, actualment hi ha una exposició sobre les indianes al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

L’Erasme es va especialitzar en un sector clau per a la manufactura d’indianes; la preparació de tints, de manera que es va enriquir d’una forma espectacular. Va arribar a ser el director de la fàbrica dels Magarola i entre el 1785 i 1787 es va independitzar i va fundar la seva pròpia fàbrica. El 1790 va comprar Ca n’Amigó una masia de Sant Feliu de Llobregat. El 1791 comprà també el privilegi de noblesa i un escut d’armes a la Corona pel preu de 57.008 rals i 13 maravedisos. A partir d’aquells moments el seu cognom tindrà la preposició “de” al davant. Va transformar la masia en una casa senyorial  on feia fastuoses festes com la de la festa major de 1796. El Baró de Maldà, un noble barceloní autor de l’obra Calaix de Sastre que detestava els aires senyorials del nostre personatge,  qualificava aquesta casa com El Versalles de Don Erasme.

La festa que va fer l’Erasme de Gònima per la Festa Major de Sant Feliu el 1796 va ser l’esdeveniment social d’aquell estiu (recordeu que la festa major de Sant Feliu és Sant Llorenç, és a dir, el 10 d’agost).  Va anar gent de Barcelona i els voltants atreta pel vistós programa de l’amfitrió. La intenció de l’Erasme era  celebrar el final d’unes obres a la seva finca i el fet d’haver guanyat en una lluita d’interessos a les famílies més poderoses de Sant Feliu en aquells moments, en concret als Falguera. Aquesta lluita venia en relació amb el control de l’aigua. La festa incloïa focs artificials amb coets, rodes de foc, un castell i després el típic ball o no tan típic ja que Gònima va convidar treballadors de la seva fàbrica. La descripció d’aquesta festa i els comentaris sobre aquesta inusual barreja de classes la tenim al Calaix de Sastre del Baró de Maldà.


Erasme de Gònima va morir l’abril de 1821 per l’explosió d’una caldera a la seva fàbrica. El 1906, els  Bertrand van adquirir la propietat de ca l'Erasme per després cedir-la a un grup de monges procedents de França que hi van fundar l'Instituto de Hijas del Buen Salvador.

Si voleu saber més sobre l’Erasme de Gònima i el seu paper en la història i l’economia de Sant Feliu teniu el llibre:

RETUERTA, Mariluz; La fam de terra dels fabricants de Barcelona. El cas d’Erasme de Gònima al Baix Llobregat (1790-1821)

De la mateixa autora teniu diversos articles al blog de Toies


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada